Výuka sportovní jízdy s corners.cz

28.01.2021

Kurzy sportovní jízdy nebo individuální lekce jsou dnes velice žádanou a snadno dostupnou službou. Vlastně v tomto směru nejde vymyslet nic moc převratného ani odlišného. Existuje ale několik možností, jak nabízet výuku sportovní jízdy srozumitelněji pro začátečníky a zároveň odborně pro zkušené řidiče. Jednou z cest je tým složený z několika instruktorů, kteří se zaměřují na rozdílné řidičské techniky i zákazníky.

Nejčastější otázky spojené s výukou sportovní jízdy většinou směřují k průběhu nebo obsahu kurzu. Na takovou otázku je možné odpovědět pouze obecnou odpovědí. Každý náš kurz se drží předem stanoveného harmonogramu podle našich hodnot. Vždy tedy začíná teorií. To možná nezní moc zábavně, ale před každým ježděním je určitě dobré zopakovat si základní pravidla chování na závodní trati. Hlavně u začátečníků dbáme na vysvětlení všech důležitých pravidel a popisu dané trati. Na každé z tratí totiž číhají zrádné úseky, které nemusí být na první pohled pro člověka s minimem zkušeností zcela zřetelné. Každý účastník okruhových jízd by totiž měl tyto úseky znát, měl by chápat význam vlajek i signalizačních tabulí, pravidla bezpečného předjíždění a další zásady.

K teorii patří také vysvětlení pojmů a řidičských technik. Někdy může jít zdánlivě o pravidla obecná a na první pohled jasná. Jenže je dobré zamyslet se nad nimi a přenést je následně do praxe. Spousta začínajících okruhových řidičů totiž tyto základy v teorii slyšeli, ale po prvním kole na okruhu naši instruktoři odhalí, že v praxi bohužel chybí. Proto určitě doporučujeme nechat první kola řídit našeho instruktora, aby klidnou a plynulou jízdou demonstroval základní stopu daného okruhu a vysvětlil, jak se v kterém úseku v začátcích chovat, aby nedošlo k nehodě. Názorně také demonstruje jízdní situace probírané v teoretické části výuky.

Zkušený instruktor vám pomůže pochopit smysl sportovní jízdy.

Teorie a jízda instruktora je většinou 1/3 jednoho výukového bloku. Zbylé 2/3 řídí zákazník a instruktor sedí na místě spolujezdce a jízdu komentuje. Po přibližně 30minutové jízdě následuje vyhodnocení nebo pokračují další výukové bloky. Standardně má jeden výukový blok na okruhu v Mostě nebo Brně přibližně 40 minut. Cena za jeden výukový blok obsahující teorii, praktickou jízdu a vyhodnocení je 2 000 Kč.

Cenné informace a zkušenosti

Naši instruktoři přistupují ke každému zákazníkovi se stejnou pečlivostí. Je úplně jedno, jakým přijel autem nebo jakou řidičskou techniku chce naučit. Vždy dostane osobní přístup přesně zaměřený na aktuální zkušenosti nebo přání. Vždy ale preferujeme postupný vývoj a ideálně dlouhodobější spolupráci. Nelze čekat, že se za jedno odpoledne stanete zkušeným okruhovým závodníkem. Vždy je dobré začít úplnými základy. Nastavit správnou pozici za volantem, naučit se číst informace, které vám auto dává, pohyby karoserie, fyzické principy chování auta na limitu nebo zvládnout přetáčivé smyky. Když se tyto základní prvky stanou rutinou, je čas zkusit rychlou čistou okruhovou stopu a zajet zajímavé časy na kolo.
Naši instruktoři vám s těmito úkoly velmi rádi pomohou. Stačí si na začátku jasně stanovit cíle. Výukové lekce se podle zvoleného cíle mohou samozřejmě výrazně lišit. Jiný postup bude při tréninku driftů v Sosnové a jiný při trénování čisté stopy na velkém okruhu v Brně. Právě i proto máme několik instruktorů a každý z nich je specialistou na různé styly řízení.

Individuální kurzy na Nordschleife

Správnou stopu vás naučíme i na zahraničních okruzích. Věnujeme se hlavně zábavným tratím jako je Bilster Berg, Nürburgring nebo Spa-Francorchamps. Na evropské tratě nejezdíme ve velkých skupinách, ani je nebereme jako zážitkový výlet. Jde nám v první řadě o kvalitní předání informací, zlepšení vašich řidičských technik a co možná nejlepší naučení ideální stopy na daném okruhu. Proto se vždy instruktor věnuje maximálně dvěma řidičům v jeden den, aby byla výuka co nejvíce efektivní. Na těchto vzdálených a náročných tratích je dobré myslet v první řadě na bezpečnost. Proto výuka probíhá striktně během uzavřených trackdays, nikoli v rámci volných jízd pro veřejnost.

Naši instruktoři přistupují ke každému zákazníkovi se stejnou pečlivostí. Je úplně jedno, jakým přijel autem nebo jakou řidičskou techniku chce naučit. Vždy dostane osobní přístup přesně zaměřený na aktuální zkušenosti nebo přání.

Proč chtít instruktora?

Zkušený instruktor vám pomůže nejen zdokonalit řidičské techniky. Pomůže vám také pochopit smysl sportovní jízdy, seznámí vás s bezpečnostními pravidly nebo přípravou na trackday. Nejsou to tedy jen rady, jak nejrychleji zajet měřené kolo. Dozvíte se spoustu důležitých a zajímavých informací pro okruhové ježdění. 

  • Naučíte se správnému chování a pravidlům na závodní trati
  • Odhalíte své nedostatky a začnete na nich pracovat
  • Vaše jízda bude bezpečnější a rychlejší
  • Můžete se naučit čistou okruhovou stopu nebo driftování
  • Zrychlíte své časy na oblíbeném okruhu
  • Správně a rychleji se naučíte ideální stopu na novém okruhu
  • Zdokonalíte své schopnosti ovládat sportovní nebo závodní auto

Kdy zvolit instruktora?

Instruktora si rezervujte nejen v případě, že chcete zdokonalit své řidičské schopnosti nebo vyladit ideální stopu. Rady instruktora se hodí pokaždé když máte jakékoliv nejasnosti. 

  • Chcete posunout vaše řidičské schopnosti?
  • Nemáte jasno v pravidlech jízdy na závodní trati?
  • Jsou to vaše první jízdy na závodním okruhu?
  • Jedete poprvé na neznámou trať?
  • Máte nové sportovní auto?
  • Například první auto se zadním pohonem?
  • Prší a čekají vás první jízdy na mokré trati?
  • Máte jakékoliv nejasnosti? Nikdy se nás nebojte zeptat i na zdánlivou drobnost!

Jak si instruktora rezervovat?

Instruktora si můžete rezervovat rovnou po nákupu vstupenky na některou z našich akcí. Jednoduše nám napište email nebo zatelefonujte. Rovnou vám nabídneme volný výukový blok z harmonogramu nebo pomůžeme s výběrem instruktora. Vždy nám pomohou informace o vašich dosavadních zkušenostech nebo již absolvovaných kurzech. Užitečnou informací je i řidičský styl a auto, se kterým na akci přijedete.

  • Instruktora si vždy rezervujte s dostatečným předstihem před akcí.
  • Každý instruktor má předem sestavený časový harmonogram během každé akce.
  • Instruktora si můžete sami vybrat a nebo vám s výběrem rádi poradíme – neváhejte nás contact us